Angående kortbyxan

Häromdagen frågade en arbetskamrat om Stiltje ”tagit ställning i shortsdebatten”. Jag svarade att kortbyxans vara eller inte vara beror på omständigheterna.

Är tanken att du ska befinna dig i en urban miljö eller i ett mer officiellt sammanhang är det givetvis helt uteslutet att ta på sig ett barnplagg som kortbyxan.

Är du på väg till stranden eller sommarstugan och måste stanna till i stan för att handla är den helt okej.

I förra veckan tvangs jag bära kortbyxor på mitt arbete på grund av svår byxbrist. Eftersom renoveringen av vårt hus sväljer alla inkomster som inte går direkt till mat och hyra har jag inte kunnat handla kläder på evigheter. Och vid tiden för avfärd fanns det ingenting annat rent, helt enkelt.

Mycket pinsamt.

Men ska man komponera en sommarutstyrsel som prompt ska innehålla kortbyxor kan den med fördel se ut så här, med ett par justeringar:

Inte dumt, efter vissa justeringar.

Mannen på bilden har valt en byxa som slutar precis på knäet. Antagligen är den menad att sitta lite högre i midjan och skulle då sluta precis över knäskålen, vilket är den längd som är absolut stiligast (eller minst ostilig). Benfickorna bör man dock välja bort om det inte handlar om en ren hantverksbyxa.

Han kombinerar den ljusbeiga byxan med en utanpåskjorta i helt rätt färgskala. Tyvärr är den kortärmad, vilket Stiltje kommer att diskutera i ett kommande inlägg.

På fötterna har mannen ett par klassiska Adidasskor, troligen en moderniserad variant av modellen ”Stan Smith” (som lanserades undet namnet ”Haillet” på 1960-talet). I skorna har han ankelsockar i samma färg. Egentligen ska man aldrig ha strumpor i skorna när man har kortbyxor, men vid ymnig svettning eller mindre tillåtande skomaterial kan det bli nödvändigt. Då bör strumporna dra så lite uppmärksamhet åt sig som möjligt.

2 reaktioner till “Angående kortbyxan

 1. Bra inlägg igen Eric! Håller helt med dig om kortärmsskjortan som ju måste sägas vara något av en stilmässig styggelse. Har någon sett bra ut i en sådan, någonsin, någonstans? Dock har jag två saker att kommentera. 1. Längden på shortsen. Tycker själv att det är snyggare med kortare shorts – från mitten på låret och neråt strax innan knäet, i fallande ”snygghetsording”. 2. Benfickor på shortsen – hallå? Det är väl aldrig okej? Precis lika lite som det är det på ”storpojkebyxor”? Allt för mig!

  Gilla

  1. Tack Björn.

   1. Ju längre kortbyxa, ju mer klädd (nåja) är den. Men eftersom alla kortbyxor som slutar nedanför knäet automatiskt förvandlas till varianter på den fullständigt avskyvärda trekvartsbyxan är det bäst att hålla sig så lång som möjligt utan att gå nedanför knäet.

   2) Givetvis är det aldrig acceptabelt med benfickor om det inte handlar om arbets- eller funktionsplagg.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s