Essensen av meningslöshet

Mitt namn är Meningslös. Totalt Meningslös.


Ack kortärmade skjorta, varför finns du? Vilket existensberättigande har du i en värld där naturtillgångarna inte längre betraktas som oändliga och där olika slags medveten konsumtion blivit allt vanligare? Hur väl står du dig i rent stilhänseende, allt annat lika?

Svar: Oklart. Mycket litet. Dåligt.

Den kortärmade skjortan är själva essensen av meningslöshet.

Inläggsförfattaren själv (t h) och hans bäste vän demonstrerar det olämpliga i att bära kortärmad skjorta.

För det första är den helt onödig. Det går precis lika bra att rulla/vika upp ärmarna på en vanlig skjorta, oavsett om det är svalkan man är ute efter eller en så kallad ”bonnbränna”.

För det andra är den i princip omöjlig att få att sitta bra. De konventionella skjorttygerna är tätt vävda och kan inte expandera som ett t-shirt- eller pikétyg kan. Det leder till att skjortans ärmar nästan alltid kommer att vara för stora, vilket får bäraren att se ut som en amerikansk dataförsäljare, eller för små, som istället signalerar tjockis eller muskelpumpad fotbollshuligan.

Man kan tänka sig fall av extrem tur där skjortärmarna passar perfekt från butik. Eller justering av ärmomfånget. Eller till och med att man låter sy upp en kortärmad skjorta. Men oavsett om bäraren är Alexander Lukas eller ekonomisk idiot (som lägger skräddarpengar på en kortärmad skjorta) kommer det ändå sluta med att han ser ut som sångaren i skatepunkbandet Green Day.

img_7267
Billie Joe Armstrong i Green Day.

För det tredje är den fullständigt omöjlig att kombinera med andra plagg. En kavaj kräver en framstickande skjortmanschett, så ock en långärmad tröja. Och väst eller slipover till kortärmad skjorta? Nej tack.

För det fjärde strider den kortärmade skjortan mot den klassiska herrstilen också genom att det inte går att ”trolla bort” mycket smala eller kraftiga överarmar.

Ian Fleming. I kortärmad skjorta och fluga. Kommentarer överflödiga.

Det sägs att skaparen av James Bond, den engelske författaren Ian Fleming, bar uteslutande kortärmade skjortor. Å andra sidan lät han sin stackars agent klä sig i nylonunderkläder och påstod att Bond ”avskydde skosnören”. Och James Bond blev inte en stilikon förrän Terence Young, som regisserade Dr. No,  tvingade Sean Connery att inställa sig hos sin skräddare Anthony Sinclair.

Det blev långärmade skjortor för den skotske skådisen.

Det finns säkert fler argument mot den kortärmade skjortan, men det bör räcka med de ovan nämnda för att alla män som tänker köpa ett sådant plagg ska tänka om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s