Hovåspappan

Sail Racing är Hovåspappans hovleverantör. Foto: Sail Racing.

Har ni hört talas om Sail Racing International AB? Det är ett svenskt bolag som ska ha grundats 1977 för att producera funktionskläder för kappseglare. Tanken var att använda seglarnas egna erfarenheter för att skräddarsy plagg som skulle fungera under extrema förhållanden. Vad företaget egentligen pysslade med fram till 1999 är oklart, men detta år gjordes en nystart och bolaget har sedan dess tillverkat kläder under namnet Sail Racing.

Allt det här är givetvis helt ointressant. Det viktiga är att bolagets huvudkontor ligger i Billdal sydväst om Göteborg och att det på så sätt har varit både geografiskt och stilmässigt fundamentalt vid skapandet av Hovåspappan.

Uttrycket ”Hovåspappa” myntades av den göteborgske socialdemokraten Robert Hammarstrand i en diskussion om tennisskjortor på en länge sedan död Facebooksida. Då gällde det plagg från den amerikanska tillverkaren Polo Ralph Lauren, men det är sannolikt inte det märket som är förhärskande i dag utan nämnda Sail Racing.

Henri Llloydtröja i ull. Foto Zoo Village.

För att förenkla en smula kan man säga att Hovåspappan är pappa till pojkarna i Stitjes artikel Pappas pojkar. I alla fall till de pojkar som bor på västkusten. Man skulle kunna tro att Golfgubben är Hovåspappans pappa, men så är nog inte fallet. Hovåspappan är nyrik och kommer inte sällan från lägre medel- eller arbetarklass.

Givetvis är Hovåspappan ingen riktig seglare. Många exemplar av honom äger en båt men någon seglare är han inte. Det hindrar honom inte från att köpa extrema funktionsplagg avsedda att användas på oceanernas gränslösa vidder. (Nämnde jag att Sail Racing är officiell partner till seglingstävlingen America’s Cup?) Hans stil ska snarare signalera att han bor nära havet. Dunvästen är ett essentiellt plagg.

Det lustiga är att förekomsten av Hovåspappan tycks korrelera med en viss salthalt i vattnet. Han återfinns i ett bälte längs Västkusten, från Ljungskile i norr till Varberg i söder. Är det saltare eller sötare än så trivs han inte.

”Men”, tänker ni, ”hur känner man igen en Hovåspappa på sommaren när alla har badbyxor på sig?” Det är bara att ställa en enkel kontrollfråga. Fråga kandidaten var han tycker bäst om att bada någonstans. Alla Hovåspappor är förpliktigade att föredra saltvatten, oavsett vad de är uppvuxna med, men till skillnad ifrån en genuin saltstänkt kustbo kommer de att svara att de tycker bäst om att bada i ”havet”. Infödingar använder inte substantivet havet i de sammanhangen. Man ”går ned till sjön” och badar och man är ”ute på sjön” med båten. ”Havet”, tja, det lämnar man med varm hand åt Hovåspapporna och deras motorbåtar.

Klasstillhörighet: Lägre medelklass, arbetarklass.

Utbildning: Gymnasium, IHM Business School eller fastighetsmäklarutbildning.

Tillsammans med dunvästen är den vita baseballmössan ett essentiellt attribut för Hovåspappan.

På huvudet: Baseballmössa från Sail Racing, oftast vit.

Glasögon: Tunn plastbåge från Armani eller Ralph Lauren i mäklarmodell.

På överkroppen:
• Tunn seglarjacka från Sail Racing.
• Stickad ulltröja från Henri Lloyd eller Sail Racing med ett isolerande material av typ ”windbreaker” på avigsidan.
• Randig rugbytröja från Hackett.
• Tennisskjorta från Sail Racing, Ralph Lauren eller motsvarande märke med stooora logotyper.
• Blåvitrandig skjorta i oxfordtyg från Gant eller Ralph Lauren.
• Dunväst.

På underkroppen:
• Tajta designerjeans
• Tajta chinos

På fötterna:
• Spetsiga, ”fräcka” skinnskor.
• Mockaloafers.
• Gymnastikskor från Lacoste eller Henri Lloyd.

 

Lämna en kommentar