Maffians konstiga kragform

Stiltje har tidigare skrivit om skjortkragens betydelse för att balansera ansiktsformen och ge halsen ett proportionerligt utseende. Det finns dock kragformer som inte är lämpliga för några ansiktsformer alls. Som den Joe Pescis psykopatiska rollfigur Tommy bär i filmen ”Maffiabröder” (”Goodfellas”) från 1990.

Tommys mamma berömmer hans kläder. Det borde hon inte göra.
Tommys mamma berömmer hans kläder. Det borde hon inte göra.

För det första är det extremt lilla avståndet mellan kragsnibbarna mycket märkligt. Det gör att slipsen lyfter upp snibbarna flera centimeter från skjortbröstet där de egentligen borde vila. Kragen är lågt skuren men med långa snibbar vilket får hela Pescis kropp att sträva nedåt och förstärker intrycket av att han är under medellängd. Hade kragen däremot varit mer traditionell hade skådespelaren gärna fått ha en låg variant, kanske ännu lägre, för att kompensera för sin korta hals.

Hurra du lever, pang du är död. Men bara på film.
Hurra du lever, pang du är död. Men bara på film.

Nu lär inte kragens skärning vara något som Tommy ligger sömnlös om nätterna och tänker på. Han blir nämligen kallblodigt avrättad en bit in i filmen.  Av en gangster med en lika konstig skjortkrage.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s