I’ve got me duffle..

I fredags besökte Stiltje den anrika inrättningen Östens El på Landala torg. Butiken doftade stamkund och dammsugarpåsar.

Före mig i kön stod en äldre man som ville laga en elektrisk tandborste och en annan, äldre man som skulle köpa ett strykjärn. Med keramisk sula, bör tilläggas.

 

– Kan du laga den här tandborsten? – Nej.

Båda två bar dufflar, alltså en knälång ullrock med huva som populariserades av den brittiska generalen Bernard Montgomery under Andra världskriget. Som så många andra ytterplagg för män har den militär bakgrund och spreds över Europa i mitten av 1800-talet.

I Storbritannien blev den i slutet av förrförra seklet en standardrock för flottan, Royal Navy. Knäppningen med hornknappar och läderöglor är gjord för att kunna användas med handskar på händerna vid kallt väder till sjöss.

Duffeln har kommit och gått under åren, just nu verkar den vara hopplöst ”ute” vilket givetvis är helt ointressant för människor som intresserar sig för klassisk stil. På den blåsiga, svenska västkusten är det snarare konstruktionen som är problemet: Det generösa avståndet mellan knapparna gör att regn och blåst lätt smiter innanför duffeln och huvan är ofta lite för liten för att täcka hela huvudet vid blöt väderlek.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s