Välkommen!

Det finns de som anser att informella regler, uppförandekoder och klädkoder inte är värda någonting. Det finns andra som anser att det finns ett självändamål att bryta mot dem.
Jag respekterar de åsikterna. Jag delar dem i många fall. Det är en hårfin gräns mellan tradition och konservatism. En del traditionellt välklädda och belevade människor är reaktionärer. Det är inte jag. Jag står närmare punkaren än godsherren.
Mycket närmare.

Ja.
Ja.

Det finns också de som helt enkelt skiter i vad de tar på sig, som saknar ett intresse för kläder.
Jag respekterar det också. Men att vara omedveten om att kläder har ett starkt symbolvärde är problematiskt. Det upplevs som respektlöst mot brudparet att gå på ett bröllop i jeans och collegetröja. Det spelar ingen roll om det är gästens fräckaste jeans och snyggaste collegetröja.

De finns också de som skiter i vad de tar på sig för att de inte vill eller orkar bry sig om det. Som sätter sin egen bekvämlighet i första rummet. Som går på bröllop i collegetröja för att de inte tycker att det är värt att anstränga sig lite extra för att glädja någon annan.
Den inställningen saknar jag respekt för.

Här på Stiltje kommer jag att skriva om stil och kläder för män. Ibland om vad som är ”rätt” och ”fel”. Det går alldeles utmärkt att ifrågasätta om det alls finns något ”rätt” och ”fel”. Postmoderna filosofer gör det hela tiden – vänder på en etablerad sanning.
Men den här bloggen är inte postmodern. Och jag kommer att bedöma kläderna, inte personen som bär dem. Den distinktionen är mycket viktig.

Jag använder mig av några grundsatser:

Nej.
Nej.

• Klädseln ska utgå ifrån den individuella bärarens förutsättningar.
Du ska ha på dig det som passar bäst på din kropp. Du ska inte utgå ifrån ett fluktuerande och miljömässigt ohållbart mode som dikteras av storföretag och säljs genom anorektiska fotomodellers catwalkpromenader.

• Klädseln ska skapa en utseendemässig harmoni.
Det du har på dig ska få din kropp att se så proportionelig ut som möjligt. Människor ska tänka på vad du säger och hur du beter dig, inte på att dina ben ser oerhört korta ut i de där låga byxorna.

• Kläderna ska sitta snyggt – och bekvämt.
Passform är viktigt. Sitter dina kläder för tajt är det vare sig vackert eller skönt. Sitter de för löst har du valt fel storlek vilket kommer att drabba både utseende och användbarhet.

• Färger är viktigt.
Ta reda på vilka färger du passar i. Det är betydligt viktigare än du tror. Män är generellt usla på just det. Håll upp plagg med olika färgskalor framför ansiktet och prova om du inte tror mig. Är du osäker – fråga någon om råd.

Välkommen till Stiltje!

Eric

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s