Byxan

Jag fortsätter i samma uppfostrande anda. Här är en genomgång av byxans delar.

Byxor informatik framsidaByxor informatik baksida

ORDLISTA

Bakficka: Bakfickan är traditionellt en kantad ficka, ibland med en hälla som sitter över öppningen och fästs i en knapp. Detta är för att hindra det som finns i bakfickan från att falla ur.  Traditionellt ska en byxa ha en (1) bakficka. Den ska sitta till höger för en högerhänt person och till vänster för en vänsterhänt person. Eftersom de allra flesta i dag köper byxan färdigtillverkad har många formella byxor två bakfickor – tillverkaren vet förstås inte om den presumtiva kunden är höger- eller vänsterhänt. På jeans är bakfickorna utanpåliggande.

Bälteshälla: Ett tunt tygband som sitter vertikalt fäst i linningen och är avsedd att dra bältet igenom. De flesta byxor har mellan sex och åtta hällor, jeans har färre.

Grodmunsficka. Bild: Tweed Country Sports.
Grodmunsficka. Bild: Tweed Country Sports.

Ficka: Det finns olika typer av fickor/framfickor. Den allra vanligaste är en vertikalt placerad, randad ficka som sitter i byxans sidsöm. Denna kan vara mer eller mindre snedställd för att bli enklare att komma åt. Motsatsen är den horisontellt placerade ficka som kallas för ”western pocket” och återfinns på jeans. I olika varianter förekommer den också på mer formella byxor och kan då kallas för grodmunsficka (”frogmouth pocket”) jodhpurficka eller något annat beroende på modell.

Frontveck: Ett plisserat veck framtill på byxan för ökad komfort och bättre passform. När bäraren sitter ned öppnar sig frontvecket och gör att byxan inte smiter åt. Frontvecket kan vara placerat med öppningen utåt mot fickan (”reverse pleat”) eller inåt mot grenen (”forward pleat”). En byxa har vanligtvis ett eller två frontveck på vardera sidan gylfen. Tre veck förekommer men är då en utseendedetalj eftersom det tredje vecket inte ökar komforten i någon större utsträckning. En byxa utan frontveck kallas ”flat front trouser”.

Fåll: Byxans avslutning närmast foten. Kan vara med eller utan slag.

Gylf: Öppningen under linningen som gör att bäraren kan ta av och på sin byxa och kan kissa utan att behöva dra ned hela byxan. Är vanligast med blixtlås. Knappar förekommer, på jeans är de vanliga.

Insnitt: Ett sytt veck som snävar in och förbättrar byxans passform. Alla mer formella byxor har insnitt (”darts”) på baksidan, ett på vardera sidan av mittsömmen. De kan också finnas på framsidan i stället för frontveck. Byxan kallas då för ”darted front trouser”.

Sidjusterare i linningen.
Sidjusterare i linningen.

Knäppning: Där linningen knäpps ihop genom att lägga vänster del över höger del. Detta görs med hyskor och hakar, knappar eller en kombination av de båda. Vanligtvis finns en knapp även på insidan byxan på vänster sida för ökad stabilitet och avlastning. 

Linning: Bandet i byxans överkant där knäppningen sitter. Är delad i bakkant där en skräddare kan justera den in eller ut beroende på bärarens midjemått. Linningen finns i olika utföranden. På vissa byxor finns det sidojusterare där det går att dra åt eller släppa efter några centimeter, ett exempel är ”DAKS tops” som har ett elastiskt band gömt i linningen.

Pressveck: Pressade veck fram- och baktill på byxbenen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s