Hur stilsäker är Mums Zelmerlöws bästis?

chevaleresk-1
Måns Zelmerlöw och Alexander Wiberg.
I veckan var det premiär för Måns Zelmerlöws programserie ”Chevaleresk” på Kanal 6. Ordet betyder belevad och hövisk och om det överhuvudtaget associeras till någonting lär det vara till träiga nyårsfilmer med riddartema. Programmet görs i samarbete med en svensk klädkedja, ett bolag som säljer hudvårdsprodukter för män och ett internetkasino.

Det är ett stort plus att kläderna som presenteras i det första avsnittet faktiskt är överkomliga för en vanlig löntagare. En stor del av de forum som finns för manlig stil är nämligen överdrivet förtjusta i att presentera rena lyxvaror, som John Lobb-skor i 10 000-kronorsklassen eller kostymer i ”världens bästa flanell” med en prislapp motsvarande en begagnad Volvo V70.

chevaleresk-2Avsikten med programserien är enligt Kanal 6 hemsida att ”diskutera sånt som kan göra livet härligt att leva. Stil, mat, dryck, idrott, prylar, ja vad som helst som Måns och hans vapendragare Alexander Wiberg är intresserade av.”.

Stiltje tror snarare att serien kommer att kretsa kring den moderne gentlemannen och hans attribut, uppförande och kodex. Anslaget är ambitiöst och ligger säkerligen rätt i tiden. Tillsammans med programserien lanseras också en hemsida som beskrivs som en ”livsstilsportal”. Ledord för oss är kvalitet, tidlöshet och stil där ingen detalj är för liten för att uppmärksammas, skriver paret.

Men målgruppen är oklar. De män som är intresserade av klassisk stil känner redan till det mesta som Alexander Wiberg talar om. De män som inte är särskilt intresserade men ändå kan tänka sig att se programmet är gissningsvis inte särskilt många. Tittarsiffran för det första avsnittet var låga 53 000 personer. Av dem bör en betydande del ha tittat av ren nyfikenhet. En del av de nyfikna kommer inte att återkomma.

En inte alltför vild gissning är att en modern gentlemans verkliga honnörsord som solidaritet, jämlikhet och tolerans inte kommer att nämnas särskilt ofta. Istället verkar det bli en hel del ganska förutsägbara stiltips. Kanske har detta med temat för det första avsnittet att göra, ”Stilsynder”, och visst kan tipsen vara användbara ändå. Dessutom levereras de med en tydlig glimt i ögat. Men låt mig i alla fall avliva två mycket märkliga påståenden som programmet tar upp:

• Nej, du ska inte göra dig av med allt som är svart i din garderob.
Många plagg gör sig bra i svart även om den svarta skjortan bör undvikas.

Kartor som visar de olika färgskalorna.
Kartor som visar de olika färgskalorna.
• Nej, ”mörkblått” är inte den färg som ”allra flest människor passar i” och som är ”allra lättast att kombinera med andra färger”.
Det går inte att säga så. Det finns miljoner nyanser av mörkblått. Viktigast är att det är rätt nyans för just dig. Människor har olika färgskalor som brukar delas in i fyra årstider: Vår, sommar, höst och vinter. Möjligen är det så att de flesta nordbor tillhör den somriga färgskalan, som är ”kall” och drar åt blått.

Jag ska också kort kommentera Alexander Wibergs lista över de fem värsta stilsynderna när man bär kostym:

1. För slapp (skjort)krage
Tumregeln är att det ska vara max ett finger emellan hals och krage, säger Wiberg. Det är fel. Två fingrar bör du kunna stoppa emellan, annars blir det oerhört obekvämt.

2. För stor slipsknut
Jag förespråkar en tajt, nätt och assymetrisk slipsknut, förklarar Wiberg för en låtsat oförstående Måns Zelmerlöw (som för övrigt klär sig riktig smakfullt). Men:
• ”För stor” är ett extremt subjektivt mått.
• Slipsknuten bör anpassas efter bärarens ansiktsform och huvudstorlek. En smal slips i en four-in-hand-knut ser mycket märklig ut på en stor karl med kraftig hals.

3. ”Dörrvaktsärmen”
Wiberg varnar för kavajärmar som är för långa. Det gör han alldeles rätt i.

4. Lappen på ärmen
Ja, givetvis ska man ta bort den fastnästade lapp med märkesnamnet som ofta sitter vid manschetten på en nyköpt kavajs ena ärm.

5. För grova skor
Jag tycker alltid att man ska ha en sko som är så nätt som möjligt, med lädersula i oxfordmodell, det vill säga att det är sluten snörning.
Oj oj oj, här trasslar den stackars Alexander Wiberg till det för sig.

Kraftiga brogues, som här modellen Bourton från Tricker's, fungerar utmärkt till tweedkostym.
Kraftiga brogues, som här modellen Bourton från Tricker’s, fungerar utmärkt till tweedkostym.
• Skovalet ska anpassas efter vilken typ av kostym det handlar om. En formell kostym i tunn ull bör givetvis inte kombineras med grova skor. Men om det handlar om en brittisk tweedkostym går det alldeles utmärkt att bära ett par kraftiga brogues i derbymodell till, eller till och med kängor (men inte militärvarianter som exempelvis Dr. Martens).
• Oxfords är inte en synonym till skor med sluten snörning. Det finns olika modeller av skor med sådan snörning varav oxfordmodellen är en.
• Vill du ha ett par lätta derbyskor med öppen snörning till din formella kostym går det alldeles utmärkt. James Bond har det, till exempel.
• Lädersula är trevligt, men mycket opraktiskt i det svenska klimatet. Dessutom är det otroligt halt. Om du inte är beredd att bära galoscher extremt ofta bör du fundera på att antingen lägga en slitsula av plast ovanpå lädersulan eller satsa på en modell med en nättare gummisula.

Mer info på chevaleresk.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s